Γάμος-Σχέσεις

Ο γάμος για πολλούς αποτελεί μία προσωπική επένδυση. Πρόκειται, όμως, για έναν ζωντανό οργανισμό που συνεχώς διαφοροποιείται εξελισσόμενος. Είναι μία διαδρομή που απαιτεί διαρκή δουλειά.

Οι αυθεντικές και υγιείς σχέσεις όλο και περισσότερο σπανίζουν στην εποχή μας. Κάποια από τα χαρακτηριστικά τους είναι και τα παρακάτω:

1. Η σχέση / γάμος δεν αποτελεί τη μοναδική πηγή χαράς

Κανένας δεν είναι πραγματικά ευτυχισμένος όταν προσδοκά να αντλεί χαρά αποκλειστικά και μόνο από τον σύντροφό του και τη σχέση του. Κάθε σύντροφος επιβάλλεται να έχει τα προσωπικά του ενδιαφέροντα και τους ατομικούς του στόχους, να τα καλλιεργεί και μέσα από αυτά να νιώθει ικανοποιημένος και δημιουργικός. Όσο περισσότερο ο καθένας ατομικά είναι ευτυχής μπορεί να βρει την ολοκλήρωση και την ευτυχία στη σχέση του και στον σύντροφό του. Διαφορετικά, δεν μιλάμε για σχέση αγάπης, αλλά για σχέση εξάρτησης.

2. Οι συγκρούσεις είναι καλοδεχούμενες

Ο γάμος και κάθε στενή συντροφική σχέση στην εξέλιξή της αναδεικνύει αναπόφευκτα εκτός από τα θετικά στοιχεία του κάθε συντρόφου και τις αδυναμίες του. Αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε διαφωνίες και συγκρούσεις. Παρόλο που μπορεί από την παιδική ηλικία να έχετε μάθει ότι οι συγκρούσεις είναι «κακό» και πρέπει να τις αποφεύγετε, η αλήθεια είναι ότι μέσα από αυτές μπορείτε να διδαχθείτε περισσότερα πράγματα για τον εαυτό σας και για τον σύντροφό σας και να βρείτε μία δίοδο επίλυσης της όποιας διαφοράς και επικοινωνίας. Μία σύγκρουση, όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, μπορεί να οδηγήσει σε νέα επίπεδα αυτογνωσίας και οικειότητας.

3. Το μοίρασμα στιγμών στο παρόν είναι βασικό ζητούμενο

Ο χρόνος που απλά συνυπάρχετε με τον σύντροφό σας ή κάνετε μία κοινή δραστηριότητα, όπως το να παρακολουθήσετε μία ταινία ή να πάτε μία βόλτα δεν είναι στοιχεία που δείχνουν ουσιαστική σχέση, επικοινωνία και οικειότητα. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο και με κάποιον φίλο σας. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ο χρόνος που αφιερώνετε στο να μοιραστείτε τις σκέψεις, τους στόχους σας, τα όνειρά σας, αλλά και αυτά που σας προβληματίζουν στο παρόν. Να ανοίξετε την ψυχή σας ο ένας στον άλλον, χωρίς ενδοιασμούς και όρια στην παρούσα στιγμή, εστιάζοντας στη σχέση σας όπως είναι διαμορφωμένη στο τώρα, όχι σκεπτόμενοι το πώς ήσασταν στο παρελθόν ή στο πώς θα θέλετε να είστε στο μέλλον.

4. Τα όρια είναι προϋπόθεση

Όταν είστε ειλικρινής με τον εαυτό σας αλλά και με τον σύντροφό σας, η σχέση εξελίσσεται, αποκτά αληθινή οικειότητα και γίνεται συναρπαστική και έντονη. Αυτός ο ενθουσιασμός μπορεί να σας παρασύρει. Μπορεί να σας οδηγήσει σε επιλογές που δεν επιθυμείτε κατά βάθος. Εδώ λοιπόν χρειάζεται προσοχή και όρια. Η σχέση αποκτά ουσία όταν χαρακτηρίζεται από σεβασμό πρώτα στον εαυτό σας και στη συνέχεια και στον σύντροφό σας. Όταν λέτε «ναι» σε κάτι, πρέπει να εννοείτε «ναι» και όταν λέτε «όχι» να εννοείτε «όχι». Και πάντα να σκέφτεστε αν αυτό που κάνετε ή λέτε είναι αυτό που πραγματικά αισθάνεστε και θέλετε.

5. Και οι δύο σύντροφοι «προσφέρουν και λαμβάνουν» ισορροπημένα

Η ισορροπία είναι μία ακόμη μαγική λέξη σε έναν γάμο ή μία αυθεντική σχέση. Και οι δύο πλευρές οφείλουν να προσφέρουν χρόνο, συναισθήματα, σκέψεις και την προσοχή τους στον σύντροφό τους και στη σχέση. Αν είστε από τη φύση σας δοτικός άνθρωπος και νιώθετε ότι ο σύντροφός σας δεν είναι το ίδιο, μήπως δεν του αφήνετε αρκετό χώρο για να προσφέρει και αυτός από την πλευρά του; Αν νιώθετε ότι ο σύντροφός σας κάνει πολλά για σας, σκεφτείτε δύο πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε για εκείνον για να νιώσει όμορφα και ξεκινήστε από την επόμενη εβδομάδα. Βήμα βήμα θα έρθει η πολυπόθητη ισορροπία.

6. Η αυτοέκθεση δεν αποτελεί απειλή

Δεν είναι λίγοι οι γάμοι και οι σχέσεις στις οποίες οι σύντροφοι δεν έχουν αποκαλύψει συνολικά τον πραγματικό τους εαυτό από τον φόβο της απόρριψης και της εγκατάλειψης. Για να βρείτε την αγάπη στον απόλυτο βαθμό, πρέπει πρώτα να αποκαλύψετε τον εαυτό σας στον απόλυτο βαθμό. Ναι, μπορεί να αντιμετωπίσετε τη δυσφορία τους συντρόφου σας αποκαλύπτοντας τα βαθιά σας συναισθήματα και τις πιο μύχιες σκέψεις σας, μπορεί και να σας απορρίψει. Αν, όμως, δεν γνωρίζει τα πάντα, δεν αγαπάει εσάς, αλλά ένα μέρος από εσάς, κάποιον άλλον. Όταν όλα είναι ανοιχτά τότε μπορούν να αναπτυχθούν αυθεντικές σχέσεις.

7. Κάθε σύντροφος έχει την ευθύνη των πράξεών του

Καμία σχέση δεν μπορεί να ευδοκιμήσει και να επιβιώσει, όταν ο ένας σύντροφος κατηγορεί τον άλλον για τις δικές του επιλογές και τα λάθη του. Το να αναγνωρίζετε τις ευθύνες σας και να ζητάτε συγγνώμη, όταν απαιτείται, δεν σας φέρνει σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τον σύντροφό σας. Το αντίθετο. Φυσικά, αναφερόμαστε σε μία ειλικρινή συγγνώμη μέσα από την καρδιά σας.

8. Σεβασμός

Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο αλλά ένας αυθεντικός γάμος και μία ουσιαστική συντροφική σχέση απαιτούν σεβασμό και σοβαρή δέσμευση.

Μήπως τα παραπάνω σας γέμισαν προβληματισμούς για τον γάμο σας; Μήπως είστε σε μία σχέση επειδή φοβάστε να είστε μόνοι ή επειδή σας προσφέρει τον τρόπο ζωής που θέλετε; Βλέπετε αλλαγές στη σχέση σας με τον σύντροφό σας; Δυσκολεύεστε να τον καταλάβετε όπως στο παρελθόν; Έχετε χάσει την οικειότητα που είχατε; Τον θεωρείτε δεδομένο; Αισθάνεστε κουρασμένοι ή μπερδεμένοι;

Ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω μπορεί να σας οδήγησαν στη σελίδα αυτή. Είστε σε καλό δρόμο, γιατί ενδιαφέρεστε πραγματικά να διασώσετε μία σχέση που είναι σημαντική για εσάς.

Σίγουρα άτομα από το οικογενειακό σας περιβάλλον ή στενοί σας φίλοι θα ήταν πρόθυμοι να συζητήσουν μαζί σας και να σας συμβουλέψουν. Όμως, σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει και η προσωπική εμπλοκή. Σε έναν σύμβουλο γάμου μπορείτε να εκφραστείτε ανοιχτά και ελεύθερα, κάτι που δεν είναι εύκολο σε κάποιον συγγενή ή φίλο. Ακόμη, ένας σύμβουλος γάμου μπορεί αμερόληπτα, εμπιστευτικά και χωρίς καμία διάθεση κριτικής να σας υποδείξει αποτελεσματικούς τρόπους έκφρασης και επικοινωνίας με τον σύντροφό σας.

Μέσω της Συμβουλευτικής, που μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε μεμονωμένα στον ένα σύντροφο είτε στο ζευγάρι, θα βοηθηθείτε να εντοπίσετε τις πραγματικές αιτίες που δημιουργούν προβλήματα στη σχέση σας, τις πραγματικές σας σκέψεις και τα συναισθήματά σας και να οδηγηθείτε στις πιο σωστές αποφάσεις.

Η Μοναξιά μέσα στο Γάμο

Η Μοναξιά μέσα στο Γάμο

Όσο και αν ακούγεται αντιφατικό, πολλές φορές οι άνθρωποι…

Πως μπορώ να ξέρω ότι έχω βρει την ιδανική σχέση για μένα;

Πως μπορώ να ξέρω ότι έχω βρει την ιδανική σχέση για μένα;

Είναι βέβαιο ότι στα θέματα των προσωπικών σχέσεων, κανένας…

Οικονομική Κρίση: Ψυχοσωματικές Συνέπειες και Τρόποι Αντιμετώπισης

Οικονομική Κρίση: Ψυχοσωματικές Συνέπειες και Τρόποι Αντιμετώπισης

Η οικονομική κρίση που βιώνουμε έχει αποτελέσει μια σοβαρή…