Ομαδική ψυχοθεραπεία

Ομαδική Ψυχοθεραπεία βασισμένη στην Υπαρξιστική Προσέγγιση του “Εδώ και Τώρα” του Irvin Yalom.

Η ομαδική ψυχοθεραπεία έχει παρόμοιους στόχους με την ατομική, ενώ στις θεραπευτικές τεχνικές προστίθεται η αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών της ομάδας.

Στη θεραπευτική ομάδα, οι συμμετέχοντες αποκτούν μεγαλύτερη ευχέρεια στην έκφραση των σκέψεων και των συναισθημάτων τους. Μαθαίνουν να διεκδικούν καλύτερα την ικανοποίηση των αναγκών και επιθυμιών τους. Επίσης αποκτούν τεχνικές βελτίωσης της επικοινωνίας και των σχέσεων τους.

Το θεραπευτικό μοντέλο του "Εδώ και Τώρα" του ψυχιάτρου Irvin Yalom θεωρείται από πολλούς το πιο αποτελεσματικό μοντέλο ομαδικής θεραπείας σε όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ζωή τους και στις σχέσεις τους. Σε αυτήν την εμπειρία, στην εμπειρία του εδώ και τώρα, βασίζεται η δυναμική του μοντέλου του Yalom.

Τι όμως σημαίνει "εδώ και τώρα"; Το εδώ και τώρα, πρώτα από όλα δεν σημαίνει και σύγκρουση. Δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα έρθουν απαραίτητα σε αντιπαράθεση και θα ξεφύγει η κατάσταση από κάθε έλεγχο. Το εδώ και τώρα ζητάει από τους ομαδικούς θεραπευτές, να εστιάζονται στην διαδικασία, δηλαδή να εστιάζονται στο πως τα μέλη της ομάδας αλληλεπιδρούν μέσα στο χώρο και χρόνο της ομάδα. Δηλαδή στο εδώ και τώρα. Βασικό αξίωμα στην ομαδική θεραπεία είναι το ότι κάθε μέλος της ομάδας, αργά ή γρήγορα, όταν χαλαρώσει μέσα στην ομάδα, αναμένεται να δείξει τον ξεχωριστό τρόπο σύνδεσης που έχει αναπτύξει κατά την διάρκεια όλων των φάσεων της ανάπτυξης του. Όταν αυτός εξεταστεί, μια και αυτό είναι αυτό που οι ομάδες μπορούν να κάνουν με εξαιρετικό τρόπο, το κάθε μέλος της ομάδας διαμέσου αρχικά της ανατροφοδότησης (feedback) και λίγο πιο μετά διαμέσου της ενδοσκόπησης αποκτά τις παρακάτω πολύτιμες πληροφορίες:

  • Αυτός είναι ο τρόπος μου, η συμπεριφορά μου.
  • Αυτός είναι ο τρόπος που οι άλλοι άνθρωποι νοιώθουν για αυτή μου την συμπεριφορά.
  • Αυτός είναι ο τρόπος που οι άλλοι σκέφτονται για μένα εξαιτίας αυτής μου της συμπεριφοράς.
  • Αυτός είναι ο τρόπος που η συμπεριφορά μου επηρεάζει την γνώμη που εγώ έχω για τον εαυτό μου.

Βασιζόμενοι στις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν στα προηγούμενα τρία βήματα, τα μέλη της ομάδας σχηματίζουν εκτιμήσεις για τον εαυτό τους.
Έχοντας λοιπόν αυτές τις πληροφορίες κάποιος αρχίζει να κατανοεί ότι μόνο αυτός μπορεί να αλλάξει τον κόσμο που έχει δημιουργήσει, ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος στην αλλαγή, ότι προκειμένου να πετύχει αυτά που πραγματικά θέλει, πρέπει να αλλάξει καθώς και ότι μπορεί να αλλάξει, αρχικά στην ομάδα και ταυτόχρονα στις σχέσεις του έξω από την ομάδα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των προβλημάτων μας, έχει να κάνει με σχέσεις. Ακόμα και η ατομική παθολογία (κατάθλιψη, χρήση ουσιών, μανία, καταναγκαστική συμπεριφορά, ναρκισσισμός) έχει σαφείς συνέπειες στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Μαθαίνοντας λοιπόν πως καταστρέφουμε τις σχέσεις μας, μαζί βέβαια με τα λειτουργικά μας στοιχεία, έχουμε αρκετές πιθανότητες να μπορέσουμε να κάνουμε τις αλλαγές που χρειάζεται ώστε να είμαστε σε θέση να χαρούμε υγιείς λειτουργικές σχέσεις οικειότητας.

Για πληροφορίες σχετικά με τον τόπο διεξαγωγής, τις ημέρες και τις ώρες των ομάδων μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.


Χάρης Καραουλάνης - Όλγα Θωμά

Η Μοναξιά μέσα στο Γάμο

Η Μοναξιά μέσα στο Γάμο

Όσο και αν ακούγεται αντιφατικό, πολλές φορές οι άνθρωποι…

Πως μπορώ να ξέρω ότι έχω βρει την ιδανική σχέση για μένα;

Πως μπορώ να ξέρω ότι έχω βρει την ιδανική σχέση για μένα;

Είναι βέβαιο ότι στα θέματα των προσωπικών σχέσεων, κανένας…

Οικονομική Κρίση: Ψυχοσωματικές Συνέπειες και Τρόποι Αντιμετώπισης

Οικονομική Κρίση: Ψυχοσωματικές Συνέπειες και Τρόποι Αντιμετώπισης

Η οικονομική κρίση που βιώνουμε έχει αποτελέσει μια σοβαρή…