Η υπνοθεραπεία είναι μία μορφή θεραπείας που λαμβάνει χώρα ενώ το υποκείμενο βρίσκεται σε ύπνωση. Ο όρος ύπνωση προήλθε από τη σύντμηση του όρου «νευρο-υπνωτισμός» που εισήγαγε ο Σκοτσέζος χειρουργός Τζέιμς Μπρέιντ (James Braid) (1843), ο οποίος σήμαινε «τον ύπνο του νευρικού συστήματος».
Η ύπνωση δεν είναι μορφή ύπνου, παρόλο που το άτομο που βρίσκεται σε ύπνωση συχνά φαίνεται ότι κοιμάται. Στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Τα εγκεφαλικά κύματα των υπνωτισμένων ατόμων δείχνουν ότι βρίσκονται σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Ουσιαστικά , η ύπνωση είναι μια σύνδεση ανάμεσα στο συνειδητό και το ασυνείδητο μέρος του νου μας και δημιουργεί μια αίσθηση σαν ονειροπόληση ή εκείνο το διάστημα αμέσως μόλις ξυπνήσουμε ή λιγο πριν μας πάρει ο ύπνος. Η ύπνωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσετε τον τρόπο που γενικά λειτουργείτε, να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα νοητικά ή σωματικά. Στη διάρκεια της υπνοθεραπείας ο ασθενής μαθαίνει πολλά πράγματα για τους τρόπους με τους οποίους συντηρεί το πρόβλημα του, τόσο σε συνειδητό όσο και σε ασυνείδητο επίπεδο. Τα πρότυπα συμπεριφοράς (που συχνά προέρχονται από την παιδική ηλικία) διερευνούνται από την οπτική γωνία του ενήλικα πια, και εξετάζεται η σύγκρουση ανάμεσα στις σκέψεις και τα συναισθήματα. Γενικά, τα προβλήματα σχετίζονται με συναισθήματα ακατάλληλα και υπερβολικά για την πραγματική κατάσταση.
Η ύπνωση είναι μια από τις πολλές τεχνικές που χρησιμοποιείται σε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα. Χρησιμοποιείται στον έλεγχο του πόνου, στην κατάθλιψη, στις διαταραχές άγχους (π.χ. φοβίες, επεισόδια πανικού, μετατραυματική συνδρομή), στη διακοπή επιβλαβών συνηθειών, στις διατροφικές διαταραχές, στις ψυχοσεξουαλικές δυσλειτουργίες, στην ψυχοσωματική ιατρική και σε άλλα πολλά ψυχολογικά και ιατρικά προβλήματα.
Γενικά βελτιώνει τον ύπνο, μειώνει το άγχος, ελέγχει τα επώδυνα συμπτώματα.
Κάποιος που πάσχει από χρόνια αϋπνία μπορεί να μειώσει ή να εξαλείψει το άγχος και να επαναπρογραμματίσει το υποσυνείδητο του για να βελτιώσει την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου του
Κάποιος που πάσχει από υψηλή πίεση μπορεί να επιβραδύνει τους παλμούς του και να μειώσει την αρτηριακή του πίεση.
Αναπτύσσει εξαιρετικές ικανότητες συγκέντρωσης: αυξάνει την ικανότητα να μαθαίνει κανείς και να θυμάται με λεπτομέρειες.
Στον αθλητισμό βοηθάει στην βελτίωση της αυτοπεποίθησης, στην αύξηση της αυτοσυγκέντρωσης και στη βοήθεια σε ατομικό επίπεδο όταν προσωπικά προβλήματα επηρεάζουν την απόδοσή του και πολλά άλλα.
Όλγα Θωμά