Blog Page

Το Πάθος των Τυχερών Παιχνιδιών και οι Τρόποι Αντιμετώπισης

Το Πάθος των Τυχερών Παιχνιδιών και οι Τρόποι Αντιμετώπισης

Το πάθος για τα τυχερά παιχνίδια αποτελεί μια εξάρτηση, όπως η χρήση ναρκωτικών, και χαρακτηρίζεται από απώλεια ελέγχου της παρόρμησης για το παιχνίδι, όπως η κλεπτομανία και η πυρομανία. Η τεράστια επέκταση του ιντερνέτ έχει φέρει τα καζίνο κυριολεκτικά μέσα σε κάθε σπίτι, έτσι ώστε πολλά ευάλωτα άτομα κινδυνεύουν να αναπτύξουν αυτήν τη διαταραχή. Το πάθος για το τζόγο επιβαρύνει τις σχέσεις, μειώνει την απόδοση στην εργασία, εμποδίζει την ομαλή ζωή στο σπίτι και στην οικογένεια και τελικά οδηγεί σε οικονομική καταστροφή. Οι παθολογικοί τζογαδόροι δεν μπορούν να αντισταθούν στην παρόρμηση να παίξουν, ακόμα και όταν γνωρίζουν ότι κάνουν κακό στους εαυτούς τους και στις οικογένειές τους. Το μόνο που μπορούν να σκεφτούν είναι «το παιχνίδι» ανεξάρτητα της συναισθηματικής τους κατάστασης. Υπάρχουν διαφορετικές διαβαθμίσεις του προβλήματος με άτομα τα οποία είναι σε θέση να ασκήσουν κάποιον έλεγχο στη συνήθειά τους. Παρόλα αυτά εάν απασχολείστε καθημερινά με τον τζόγο, ξοδεύετε όλο και περισσότερα χρήματα και χρόνο, προσπαθείτε να ρεφάρετε ή επιμένετε στο παιχνίδι αν και δημιουργούνται προστριβές στις σχέσεις σας, τότε έχετε πρόβλημα εξάρτησης.

Η εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια ανέρχεται περίπου στο 1% του πληθυσμού και αφορά άντρες όσο και γυναίκες. Οι διαφορές είναι ότι οι άντρες ξεκινούν νωρίτερα, στην εφηβική ηλικία, ενώ οι γυναίκες αργότερα. Γενικά, οι έφηβοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις διάφορες εξαρτήσεις και άλλες συμπεριφορές που τους κάνουν να νιώθουν «μεγάλοι».

4 μύθοι για τα τυχερά παιχνίδια

Μύθος 1ος : Μόνο όποιος παίζει καθημερινά έχει πρόβλημα.

Αλήθεια : Ένας εξαρτημένος μπορεί να παίζει συχνά ή αραιά. Ο τζόγος αποτελεί παθολογία όταν δημιουργεί προβλήματα.

Μύθος 2ος : Ο τζόγος δεν αποτελεί πρόβλημα εάν ο παίκτης μπορεί να αντιμετωπίζει τα κόστη.

Αλήθεια : Τα προβλήματα δεν είναι μόνο οικονομικά. Η υπερβολική ενασχόληση καταστρέφει γάμους, οικογένειες και φιλίες.

Μύθος 3ος : Οι σύζυγοι/σύντροφοι των παικτών συχνά τους οδηγούν στο τζόγο.

Αλήθεια : Οι παθολογικοί παίκτες συνηθίζουν να εκλογικεύουν τη συμπεριφορά τους. Έτσι, αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεων τους, καθώς και την ευθύνη να λύσουν το πρόβλημά τους.

Μύθος 4ος : Πρέπει να βοηθήσεις τον παίκτη να πληρώσει τα χρέη του.

Αλήθεια : Οι γρήγορες λύσεις καλύπτουν το πρόβλημα και βυθίζουν τον παθολογικό παίκτη ακόμα περισσότερο στην εξάρτησή του.

Οι συνέπειες της εξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια


Η εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια αποκαλείται συχνά ως η «κρυφή αρρώστια». Κι αυτό γιατί αφενός δεν υπάρχουν εξωτερικά συμπτώματα και αφετέρου ο ασθενής αρνείται την ύπαρξη του προβλήματος ή το ελαχιστοποιεί. Οι παίκτες αποσύρονται από τους οικείους τους και λένε ψέματα για το που είναι και τι έκαναν. Τα παραπάνω αποτελούν συμπτώματα για να καταλάβετε εάν έχετε εσείς πρόβλημα. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να ανησυχήσετε εάν κάποιος γνωστός σας αρχίζει να αντιδρά πολύ κάθε φορά που αναφέρεστε στο γεγονός ότι παίζει, ή γίνεται μυστικοπαθής σχετικά με τα έξοδα και τα οικονομικά του, ή ανακαλύπτετε ότι λείπουν χρήματα, κοσμήματα και αντικείμενα αξίας από το σπίτι.

Οι συνέπειες αυτής της διαταραχής είναι πολύ σοβαρές και εκτός απ’ όσα ανέφερα παραπάνω μπορεί να οδηγήσει σε παραβατική συμπεριφορά (κλοπές, ληστείες, εκπόρνευση, ναρκωτικά, κ.α.), και αυτοκτονία. Οι παθολογικοί παίκτες πολύ συχνά πάσχουν και από άλλες ψυχικές διαταραχές (κατάθλιψη, φοβίες, αλκοολισμό, αντικοινωνική προσωπικότητα), οι οποίες περιπλέκουν την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η αιτιολογία του πάθους για τα τυχερά παιχνίδια είναι πολύπλοκη και αναφέρεται σε μια ποικιλία περιβαλλοντικών παραγόντων όπως εσωτερικές συναισθηματικές συγκρούσεις, αυτοκαταστροφικότητα, μίμηση, λανθασμένες πεποιθήσεις, άλλες ψυχικές παθήσεις, κ.ά.

Πώς αντιμετωπίζεται η εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια


Οι αυξημένοι κίνδυνοι για τον τζογαδόρο κάνουν απόλυτα αναγκαία τη θεραπευτική παρέμβαση. Το δυσκολότερο βήμα αποτελεί η παραδοχή από τον ασθενή του προβλήματος και η απόφαση να ζητήσει βοήθεια από τους ειδικούς ψυχολόγους, ψυχιάτρους και ιδρύματα. Η θεραπεία, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα, περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή μαζί με ατομική ή ομαδική ψυχοθεραπεία. Ανάλογα με τη συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση αντιμετωπίζονται οι εσωτερικές συγκρούσεις και η αυτοκαταστροφικότητα, οι οποίες εκφράζονται μέσα από αυτήν τη συμπεριφορά. Ταυτόχρονα ο παθολογικός παίκτης επηρεάζεται από μια σειρά εσφαλμένων απόψεων και πεποιθήσεων, οι οποίες πρέπει να ανασκευαστούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Αυτές περιλαμβάνουν διάφορες δεισιδαιμονίες που προσφέρουν μια ψευδαίσθηση ελέγχου της τύχης, υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων του και των ικανοτήτων πρόβλεψης που έχει, την πίστη ότι θα «ρεφάρει», καθώς και τη λανθασμένη μνήμη σχετικά με τις οικονομικές του απώλειες. Επίσης ο παίκτης πρέπει να μάθει νέες κοινωνικές δεξιότητες και να ασχοληθεί με δραστηριότητες/χόμπι που τον γεμίζουν αντί να τον αδειάζουν. Ταυτόχρονα εκπονείται ένα σχέδιο πρόληψης της υποτροπής, ενώ είναι απαραίτητο να υποστηριχθούν όλα τα μέλη της οικογένειας για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και τις απογοητεύσεις, οι οποίες έχουν συσσωρευτεί για χρόνια.

Κλείνοντας θα ήθελα να σημειώσω ότι η διαταραχή της παθολογικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια έχει λάβει συγκριτικά λίγη σημασία από την πολιτεία αλλά και από τους ειδικούς της ψυχικής υγείας. Όμως, με την έλευση του διαδικτύου και την παρούσα μεγάλη οικονομική κρίση, η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά και αναμένεται μια «έκρηξη» στους αριθμούς των πασχόντων, οι οποίοι θα υποφέρουν ή ακόμη θα καταστραφούν από αυτήν την κρυφή τους αρρώστια.

Η Μοναξιά μέσα στο Γάμο

Η Μοναξιά μέσα στο Γάμο

Όσο και αν ακούγεται αντιφατικό, πολλές φορές οι άνθρωποι…

Πως μπορώ να ξέρω ότι έχω βρει την ιδανική σχέση για μένα;

Πως μπορώ να ξέρω ότι έχω βρει την ιδανική σχέση για μένα;

Είναι βέβαιο ότι στα θέματα των προσωπικών σχέσεων, κανένας…

Οικονομική Κρίση: Ψυχοσωματικές Συνέπειες και Τρόποι Αντιμετώπισης

Οικονομική Κρίση: Ψυχοσωματικές Συνέπειες και Τρόποι Αντιμετώπισης

Η οικονομική κρίση που βιώνουμε έχει αποτελέσει μια σοβαρή…