Ο έρωτας μέσα από το Facebook και το MySpace
Οι σχέσεις στην ηλεκτρονική εποχή
Στις θεραπευτικές ομάδες που καθοδηγούμε με τη σύζυγό μου, όλο και πιο πολλά μέλη συζητούν για τις ερωτικές γνωριμίες τις οποίες πραγματοποιούν μέσα από τις διάφορες δημοφιλείς ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το MySpace και αρκετές άλλες λιγότερο η περισσότερο εξειδικευμένες. Για παράδειγμα υπάρχουν ιστότοποι που απευθύνονται αποκλειστικά σε παντρεμένους/ες, ή σε άτομα με πολύ καλή εξωτερική εμφάνιση… Σημειώνω ότι οι παραπάνω ιστοσελίδες δεν είναι δημοφιλείς μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στην επαρχία, επειδή εξασφαλίζουν μυστικότητα και επικοινωνία χωρίς τον φόβο της αποκάλυψης σε μικρές κοινωνίες.
Επίσης, στις ατομικές συνεδρίες με ενηλίκους και εφήβους, μας περιγράφονται συχνά επαφές που ξεκινούν από το διαδίκτυο και μας ζητείται η συμβουλή μας για το αν και πώς πρέπει να τις συνεχίσουν. Ακόμα και οι ίδιοι μερικές φορές που προσπαθούμε να βοηθήσουμε την κοινωνικοποίηση ατόμων ιδιαίτερα εσωστρεφών, εξετάζουμε την πιθανότητα να προτείνουμε την αναζήτηση φίλων ή συντρόφου μέσω υπολογιστή.
Διαδικτυακοί έρωτες: μία νέα πραγματικότητα
Οι παραπάνω περιπτώσεις αντανακλούν τη νέα πραγματικότητα, η οποία καθιερώνεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Αυτή η πραγματικότητα περιλαμβάνει καινούργια μέσα και τρόπους επικοινωνίας, τα οποία απαιτούν καινούργιες προσεγγίσεις, κανόνες και κώδικες συμπεριφοράς. Πριν βιαστείτε να μιλήσετε για την «παλιά καλή εποχή» και τους σημερινούς κινδύνους για τους νέους, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω την (ίσως) ακόμα μεγαλύτερη ανατροπή στις σχέσεις που έφερε το τηλέφωνο στις ζωές των ανθρώπων λίγες μόνο δεκαετίες πριν. Ή ακόμα και τις αλλαγές από την εξάπλωση των κινητών τηλεφώνων πολύ πιο πρόσφατα. Η έλευσή τους ανέτρεψε τελείως τους κώδικες για το φλερτ και την ερωτική προσέγγιση, οι οποίοι ήταν καθιερωμένοι για πάρα πολλά χρόνια. Το τηλέφωνο έκανε τις γνωριμίες γρηγορότερες, πιο άμεσες, λιγότερο ρομαντικές, αλλά περισσότερο πλήρεις και πραγματικές. Η επιτάχυνση των ρυθμών της ζωής τα τελευταία χρόνια οδήγησε πολλά άτομα στην απομόνωση είτε λόγω έλλειψης χρόνου, είτε λόγω της αλλαγής των κοινωνικών σχέσεων. Στο σημείο αυτό η ραγδαία, ειδικά στο εξωτερικό, ανάπτυξη του διαδικτύου ήρθε να καλύψει το κενό στη δυνατότητα γνωριμιών που δημιουργήθηκε. Δεν είναι τυχαίο ότι τα γραφεία συνοικεσίων γνωρίζουν τη μεγαλύτερη αύξηση πελατών από τις δεκαετίες του ’60 και του ΄70. Παρόλα αυτά, οι διάφορες διαδικτυακές ιστοσελίδες όπως το Facebook και το MySpace μπορούν να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες και δωρεάν…
Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία είναι ενδεικτική για το κοντινό μέλλον και στη χώρα μας. Συγκεκριμένα 1 στους 4 Βρετανούς έχει βγει ραντεβού με κάποιον/α που γνώρισε στο διαδίκτυο. Πάνω από το ένα τρίτο ξαναέρχονται σε επαφή με ένα παλιό έρωτα με τον ίδιο τρόπο. Ο 1 στους 10 έχει προχωρήσει στη σύναψη ερωτικής σχέσης με άτομο που γνώρισε σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το 46% των ατόμων 20-40 ετών πιστεύουν ότι είναι ευκολότερο να βρεις σύντροφο μέσα από αυτές απ’ ότι «ζωντανά». Το 57% νιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση να επικοινωνήσει με έναν ενδιαφερόμενο ηλεκτρονικά, και το 39% το προτιμά γιατί τους επιτρέπει να μάθουν στοιχεία γι αυτόν πριν προχωρήσουν σε προσωπική επαφή. Επίσης το 27% πιστεύει ότι μέσω του διαδικτύου γλιτώνουν χρόνο, έτσι ώστε το ταμπού αυτού του είδους της γνωριμίας συνεχώς μειώνεται.
Με την πάροδο των ετών και την αυξανόμενη χρήση των υπολογιστών, προκύπτει το συμπέρασμα ότι η επιτυχία των ερωτικών σχέσεων εξαρτάται από τη σωστή τήρηση των κανόνων επικοινωνίας και ασφαλείας του νέου μέσου. Η ίδια η έννοια των προσωπικών δεδομένων σε μια ηλεκτρονική, παγκοσμιοποιημένη κοινωνία έχει αλλάξει όπως σημείωσε σε πρόσφατη παρέμβαση του ο ιδρυτής του Facebook. Ο Μαρκ Ζούκενμπεργκ είπε ότι 350 εκατομμύρια άνθρωποι επιθυμούν να μοιράζονται τις ζωές τους μεταξύ τους δημιουργώντας ένα περισσότερο ανοικτό και συνδεδεμένο κόσμο. Είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα νέο κόσμο με νέες απαιτήσεις ασφάλειας.
Έτσι είναι σημαντικό να διαβαθμίζουμε την πρόσβαση στις προσωπικές μας πληροφορίες, κρατώντας ορισμένες για τους φίλους μας ή για όσους γνωρίζουμε καλύτερα. Στο ερώτημα πόσο καλά γίνεται να γνωρίζουμε ένα άτομο μέσα από αυτά που γράφει, θα απαντούσα με το ερώτημα πόσο καλά γίνεται να γνωρίζουμε αυτόν στον οποίο δίνουμε το τηλέφωνο μας σ’ ένα club, επειδή ανταλλάξαμε δέκα κουβέντες… Αναφορικά με τη γενικότερη ασφάλεια στη διασυνδεδεμένη επικοινωνία, είναι βέβαιο ότι υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι και χρειάζεται οπωσδήποτε οι χρήστες να ενημερωθούν γι αυτούς και να εφαρμόζουν τους κανόνες προστασίας χωρίς εξαιρέσεις. Όσο παράλογο όμως είναι να κατηγορούμε το περπάτημα γιατί είναι επικίνδυνο το βράδυ σε κακόφημες περιοχές, τόσο παράλογο είναι να κατηγορούμε το chat επειδή είναι επικίνδυνη η απερίσκεπτη χρήση του. Οι σχετικές έρευνες δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ατόμων παρουσιάζουν με αρκετή αλήθεια τους εαυτούς τους, αποκρύπτοντας στοιχεία που ούτως ή άλλως θα απέκρυπταν και σε ζωντανές επικοινωνίες. Για παράδειγμα στο διαδίκτυο, όπως και στην πραγματικότητα, οι παντρεμένοι έχουν την τάση να αποκρύπτουν από τους ενδιαφερόμενους αυτήν τη «μικρή» λεπτομέρεια της κατάστασής τους! Με άλλα λόγια ορισμένοι άνθρωποι θα ψεύδονται ανεξαρτήτως μέσου επικοινωνίας. Από την άλλη πλευρά η κυριαρχία του γραπτού λόγου στον υπολογιστή οδηγεί σε πιο ουσιαστικές γνωριμίες χαρακτήρα, παρακάμπτοντας αρκετές φορές την επίδραση της εξωτερικής εμφάνισης.
Κάθε εποχή έχει τα δικά της μέσα ανθρώπινης επικοινωνίας με τους δικούς τους κώδικες. Οι επιτυχημένες ερωτικές σχέσεις δεν εξαρτώνται από το συγκεκριμένο μέσο, αλλά από την ύπαρξη αυτογνωσίας, αυτοσεβασμού, αυτοεκτίμησης, κοινής λογικής και από την προσεκτική μελέτη των «οδηγιών χρήσης» του νέου μέσου…