Blog Page

Απιστία: Τι οδηγεί τους άντρες σε αυτή

Απιστία: Τι οδηγεί τους άντρες σε αυτή

Απιστία: Τι οδηγεί τους άντρες σε αυτή

Στο άρθρο αυτό παρουσιάζω και σχολιάζω ορισμένα χαρακτηριστικά αποτελέσματα μιας έρευνας σχετικά με τις αιτίες της ανδρικής απιστίας, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στο βιβλίο Η αλήθεια για την απιστία του συμβούλου γάμου Γκάρι Νόιμαν. Ο λόγος είναι ότι η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί μια από τις λίγες, όπου συμμετείχαν και ερωτήθηκαν παντρεμένοι άντρες σχετικά με τις αιτίες που τους οδήγησαν στην απιστία, καθώς και με τις συνθήκες, οι οποίες θα τους είχαν αποτρέψει από μια τέτοια συμπεριφορά. Τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας έρευνας είναι ότι βασίζεται στην αμφισβητούμενη ειλικρίνεια και αυτογνωσία των αντρών που έλαβαν μέρος. Από την άλλη πλευρά οι συντριπτικά περισσότερες αναφορές στην ανδρική απιστία μέχρι τώρα έχουν γίνει από γυναίκες, είτε συζύγους είτε ψυχολόγους, γεγονός που εμφανίζει τα ίδια μειονεκτήματα όπως και στην προηγούμενη περίπτωση. Έτσι λοιπόν από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων προέκυψε ότι:

  • Το 48% των αντρών ανέφερε ότι η κύρια αιτία που δημιούργησαν εξωσυζυγική σχέση ήταν η έλλειψη συναισθηματικής ικανοποίησης από το γάμο τους.

Αυτό το αποτέλεσμα μοιάζει να καταρρίπτει το μύθο που λέει ότι το μόνο που ενδιαφέρει τους άντρες είναι η φυσική επαφή και η σεξουαλική ικανοποίηση. Στην πραγματικότητα μόνο το 8% των αντρών ανέφεραν ότι η δυσαρέσκεια στο σεξουαλικό τομέα ήταν η βασική αιτία για τις πράξεις τους. Αυτά τα ευρήματα συμβαδίζουν με την άποψη ότι στις εξωσυζυγικές σχέσεις οι περισσότεροι άντρες επιζητούν τη ψυχολογική επιβεβαίωση του εγώ τους και όχι «καλύτερο» σεξ ή «καλύτερη» γυναίκα. Σύμφωνα με αυτήν την άποψη, η απιστία είναι ένα σύμπτωμα βαθιάς εσωτερικής ανασφάλειας, για την κάλυψη της οποίας ο άντρας επιζητά τη συνεχή γυναικεία επιβεβαίωση. Η αιτία αυτής της ανασφάλειας θα πρέπει να αναζητηθεί στη γονική υπερπροστασία, η οποία τον εμπόδισε να ανακαλύψει την προσωπική του αξία, καθώς και στα υπάρχοντα κοινωνικά πρότυπα ανδρισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι σε χώρες όπου τα αντίστοιχα πρότυπα είναι διαφορετικά ή όπου δεν υπάρχει υπερπροστασία, τα ποσοστά της ανδρικής απιστίας είναι πολύ χαμηλότερα. Πρόσθετη υποστήριξη της παραπάνω άποψης αποτελεί το εύρημα της έρευνας ότι μόνο:

  • Το 12% των αντρών ανέφερε ότι η ερωμένη τους ήταν ομορφότερη από τη γυναίκα τους.

Με άλλα λόγια οι άντρες δεν ψάχνουν για ένα ωραιότερο σώμα, αλλά για συναισθηματική κάλυψη και επιβεβαίωση. Το συμπέρασμα για τις γυναίκες είναι ότι είναι σημαντικότερη η εξασφάλιση μιας ατμόσφαιρας αγάπης και φροντίδας στο σπίτι, από μια καλύτερη εξωτερική εμφάνιση ή την εφαρμογή πιο «προχωρημένων» σεξουαλικών τεχνικών στο κρεβάτι. Άλλωστε:

  • Μόνο το 6% των συζύγων είχαν σεξουαλική επαφή με μια άλλη γυναίκα την ίδια ημέρα ή νύχτα της γνωριμίας τους.

Στην πραγματικότητα το 73% τη γνώριζε για περισσότερο από ένα μήνα πριν απιστήσει. Αυτό το αποτέλεσμα προσφέρει πρόσθετη υποστήριξη στο επιχείρημα ότι ο άντρας αποζητά τον θαυμασμό, την επικοινωνία και την ψυχολογική επιβεβαίωση και όχι απλώς το σεξ, το οποίο μπορεί ούτως ή άλλως να βρει αρκετά εύκολα. Ένα δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι από τη στιγμή που η γυναίκα υποψιαστεί κάτι, είναι πιθανό ότι υπάρχει αρκετός χρόνος να θίξει το θέμα με τον άντρα της και να βάλει όρια στη σχέση. Κι αυτό γιατί είναι πού πιθανό ότι ο σύζυγος θα αναφέρει την άλλη γυναίκα μια που:

  • Το 40% γνώρισαν την ερωμένη τους στον εργασιακό χώρο.

Συχνά, η άλλη γυναίκα από τη δουλειά είναι κάποια που τον επαινεί, τον θαυμάζει και τον επιβεβαιώνει. Είναι, λοιπόν, φανερή η σημασία που έχει η ύπαρξη ενός περιβάλλοντος εκτίμησης και υποστήριξης στο σπίτι. Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης εργασίας μου με πάρα πολλά ζευγάρια έχω αποκτήσει την πεποίθηση ότι η πραγματική αιτία για τις εξωσυζυγικές σχέσεις από άντρες και γυναίκες είναι η αποξένωση και οι συγκρούσεις. Αυτές έρχονται όταν οι σύντροφοι σταματούν να επικοινωνούν μεταξύ τους, δεν περνούν χρόνο μαζί σαν ζευγάρι, δεν ενδιαφέρονται να περιποιούνται, να είναι όμορφοι και να θαυμάζουν ο ένας τον άλλο και κυρίως δεν επιβεβαιώνουν τους κοινούς στόχους που έχουν στη ζωή τους. Έτσι οι περισσότερες απιστίες γίνονται από συναισθηματικές ελλείψεις, όπως δείχνει και το ότι:

  • Το 66% εκείνων που είχαν εξωσυζυγική σχέση, ένιωθαν ενοχές κατά τη διάρκειά της.

Ενοχές νιώθει κάποιος που ξέρει ότι η συμπεριφορά του δεν είναι σωστή. Όποιος νιώθει ενοχές θα προτιμούσε να μην είχε κάνει τις λανθασμένες του επιλογές. Αυτό σημαίνει ότι για την πλειοψηφία των αντρών η απιστία αποτελεί μια διαφυγή από μια δυσάρεστη κατάσταση και όχι την πρώτη τους επιλογή. Το ότι επιλέγουν το λάθος τρόπο να επιλύσουν το πρόβλημα στο γάμο τους δείχνει πιο πολύ ότι δεν ξέρουν πώς να το χειριστούν, παρά ότι διαλέγουν την εύκολη λύση. Στο σημείο αυτό είναι καθοριστική η σημασία του περιβάλλοντος και των φίλων, μια που η έρευνα έδειξε ότι:

  • Το 77% των αντρών που απίστησαν, είχαν φίλους που έκαναν το ίδιο.

Όταν κάποιος δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα στρέφεται στους γνωστούς και φίλους να τον βοηθήσουν. Το συμπέρασμα είναι ότι είναι σημαντικό για τον γάμο σας να δημιουργήσετε ένα φιλικό κύκλο ευτυχισμένων ζευγαριών, ή τουλάχιστον ανθρώπων που προσπαθούν για τις σχέσεις τους και έχουν βρει τρόπους να επικοινωνούν τα προβλήματα και να αναζητούν λύσεις.

Τελειώνοντας τη σύντομη αναφορά μου στην παραπάνω έρευνα θέλω να τονίσω ότι, πλην ελαχίστων τυχερών εξαιρέσεων, οι επιτυχημένες σχέσεις απαιτούν σκληρή και συνεχή προσπάθεια, όπως άλλωστε και κάθε άλλη επιτυχημένη δραστηριότητα. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι σε κάθε τομέα είναι σε θέση να σας διαβεβαιώσουν ότι τα ευτυχή αποτελέσματα της δραστηριότητάς τους δεν ήρθαν τυχαία!

Η Μοναξιά μέσα στο Γάμο

Η Μοναξιά μέσα στο Γάμο

Όσο και αν ακούγεται αντιφατικό, πολλές φορές οι άνθρωποι…

Πως μπορώ να ξέρω ότι έχω βρει την ιδανική σχέση για μένα;

Πως μπορώ να ξέρω ότι έχω βρει την ιδανική σχέση για μένα;

Είναι βέβαιο ότι στα θέματα των προσωπικών σχέσεων, κανένας…

Οικονομική Κρίση: Ψυχοσωματικές Συνέπειες και Τρόποι Αντιμετώπισης

Οικονομική Κρίση: Ψυχοσωματικές Συνέπειες και Τρόποι Αντιμετώπισης

Η οικονομική κρίση που βιώνουμε έχει αποτελέσει μια σοβαρή…